Sevginar Sali

Siyasi bütçe

Dün gerçekleştirilen Ekim ayı 3. Birleşiminde Silivri Belediyesinin 2023 tahmini bütçesi 1 Milyar 350 Milyon TL olarak oybirliği ile onaylandı. Bütçenin oybirliği ile geçtiği ender ilçelerden biriyiz.
Başkan Volkan Yılmaz, üç yıllık gayretlerinin neticesinde en rahat hareket edebileceği; mali bütçe alanında renk vermemeye çalışsa da büyük ve haklı bir özgüven içinde, başarısını ortaya koymanın keyfini yaşadı.
Kusursuza yakın mali yönetimine karşı muhalefetin bütçe tutumu asıl merak konusuydu. Ya körü körüne siyaset deyip çamura yatacaklardı ya da haklıya hakkını teslim edeceklerdi. İki durum da muhalefet açısından ofsayt! İkincisinin yine bir sıyırma, kurtarma şansı var tabi...
Bora Balcıoğlu, çok iyi bir manevra ortaya koyarak açıkladığı onay kararı ile sadece kendi taraftarı değil, karşı taraftakilerin de yüreğine su serpti açıkçası. İBB'nin Selimpaşa Battı Çıktı yatırım maliyeti rakamları dışında... (O da çok büyük bir mesele değil, AK Parti'nin 10 yılda yapamadığını CHP, 3 senede bitiremedi diye kasmanın manası yok…)
CHP'nin bütçeye onay mı, ret mi kararı vereceğine ilişkin süreçte üç toplantı yapıldığını öğrendim. En doğru kararı vermekle birlikte, muhalefet olarak kendilerine de zarar gelmeyecek bir yaklaşım ortaya koydular.
İktidara yönelik “günü kurtarma”, “geleceği inşa etme yetersizliği” eleştirilerine kendimi ne kadar zorlarsam zorlayayım katılamayacağım.
Kalıcı yatırımlara imza atmadığını söylemek de Volkan Yılmaz'a yönelik pek doğru bir itham değil maalesef.
CHP, sahip olunan şartlarda olağanüstü bir yönetim sergileyen yerel iktidara en başta muhalefet etmek gibi sorumluluğa sahip; bu iş çok zor bir görev. Bütçe tartışması bu sürecin bam tellerinden biri. CHP, ona dokunmadan sorumluluğunu yerine getirdi. Balcıoğlu'nun söylemlerinde ve sunumundaki fark iyi yönde dikkat çekiciydi.
MHP Grubu adına söz alan Sultan Aşkın da bize daha önce yaşamadığımız bir süreci deneyimletti… Şöyle ki bütçe görüşmelerinde genelde muhalefet iktidara yüklenir, iktidar kendini savunmaya çalışır. Ama dünkü mecliste iktidarın, muhalefeti yerden yere vurduğunu, muhalefetin de buna pek ses çıkaramamasını izledik.
Balcıoğlu'nun geçmiş CHP yerel yönetimi yerine İBB'nin bulunduğumuz süreçteki hizmet ve yatırımlarını referans gösterme kurtarışı, Aşkın'ın kürsü performansından sonra çöktü maalesef.
Volkan Yılmaz, dünkü bütçe tartışmalarında ilginç bir cümle kurdu. Muhalefetin marina yatırımı ile ilgili sorularına yanıt verirken, “Bu dönem yetişmeyebilir ikinci dönemimize kalır…” dedi. “Görev süremin sonu”, ya da “Şu kadar yılımız kaldı” deyip iktidarı ile ilgili birinci döneminin sonuna işaret etmelerinde adres değişikliği olmuş! Gitmesini bekleyenlere kötü bir haber vermiş olayım.
Bütçe konusunu toparlayacak olursak… Evet, Yılmaz'ın geldiğinden bu yana uyguladığı sıkı bir mali disiplin söz konusu. Başka türlüsüne de şansımızın olmadığını zaman bize geçtikçe kanıtladı.
Başkan Bey'in rakamlarla arasının iyi olduğu, neyi nereye koyacağını bildiğini öğrendik de şu eski para birimine olan garip tutkusunu ne zaman terk edeceğini de öğrensek her şey tam olacak!

2023 yılı bütçesinin Silivri'ye hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum...

YORUM YAP